Az év játékai xboxra?

Avagy mekkora kamu a játékújságírás

Sajnos tudjuk, hogy a játékújságírás egy ugyanolyan ipar, mint a filmekről cikkeket írni. Nyílván senki nem tennék kockára a megélhetését azért, hogy leúzzon olyan játékokat, amikekre a kiadó dollármilliókat öl, nem beszélve a marketingköltésekre. Így van az, hogy egyes játékok metacritices pontszámai köszönő viszonyban sincsenek a valószággal, és azzal, ahogy a játékosok látják. Itt vannak 2017 legjobb xboxos játékai, nézzük csak a legjobb 50-ből azokat, amik fura pontszám arányokkal rendelkeznek. 

Az első 50-ből jelen pillanatban sajnos egyikkel sem játszottam még Mi ennek az oka? Egyrészt, mindig várok egy évet amíg olcsóbbak lesznek, másrészt, nem hiszek az azonnali kritikáknak, és idővel sok őszinte komment gyűlik össze a cikkek alatt. Ez alapján nézzük csak a listát:

3.: N++ a harmadik helyen tanyázik, és be kell vallanom, életemben nem hallottam róla. Rákerestem, egy gameplayre, és meglepődtem, a kritikusok alapján tényleg ez lenne az év játéka? Ott a helye a dobogón? Nem hiszem, tipikus mintapéldája, amikor valami szemetet felmagasztalnak, ilyen volt a Gone Home is. 

5.: Destiny 2: Igen nagy a törés a kritikusok, és a játékosok pontszámai között. Mivel nekem az érdektelenség miatt teljesen kimaradt a széria (a halo legutolsó részét másfél év alatt nem vitt rá a lélek, hogy a felétől tovább vigyem), nézzük mit mondanak róla a youtubeon: 

 7.: Thumper: a  hetedik helyen tanyázó játék mintapéldája, amikor egy ötletet a kritikusok nagyra értékelnek, de vagy nagyon rétegjáték, vagy igazából annyire nem is jó. Mi ez? Egyfajta elborult ritmusjáték

8.: Cuphead - azt tudjuk, hogy a userértékeléseknél nem szórják előszeretettel a 8 pont feletti ajánláskat. A Cupead azon kívül, hogy idén pár kategóriában nyert év játéka díjjat, a játékosok is igen szeretik. 85%-és értékelésével abszolút benne van az idei legjobbak között, nálam is vétel listán

NBA2k18 és Fifa 18: mindkettő 3 pont alatt, sőt, az nba 1.5 ponton! Nem tudok hozzászólni a dologhoz, a fifákból már amúgy is dunát lehet rekeszteni, az utolsó jó részek a 13 és a 15 voltak, semmi nem indokolja, hogy minden évben teljesárú játékot kéne kiadni belőle, az nba-nél pedig a játékélményt is teljesen tönkre kellett tenni, hogy ennyire lehúzzák

 

Mi ebből a tanuság? Igazából két dolog. Az egyik, hogy attól mert egy játékról jókat írnak, még elérheti a nép haragja, a másik, hogy hosszú távon ténylegesen realizálódnak a pontszámok, és nem szabad mindent azonnal elhinni. 

Nektek mi volt az év legnagyobb csalódása és legnagyobb megepetése?